„În genere, traiesc dupa principiul (sanatos, în fond) one day at a time. Fiecare zi e (sau nu e) una din ultimele, dar asta nu se simte direct. O traiesc, voit, ca pe o zi oarecare.
Timpul este o explozie de timpuri mari, de timpuri mijlocii, de timpuri mici si infinitezimale, ... citeste mai departe
„Înca o data îmi dau seama ca ramânerea mea aici m-a ferit de-o aproape certa sinucidere intelectuala si psihologica, daca nu chiar fizica. Dar, «ramânând», n-am optat pentru un alt fel de sinucidere?“
(Matei CaLINESCU)
„Un fel de jurnal" acopera rastimpul unei adânci prefaceri sufletesti: perioada adoptarii exilului si cea a adaptarii ... citeste mai departe
„Bântuiam ca o stafie melancolica locuri pe care le cunoscusem îndeaproape într-o viata anterioara si ma simteam esential vulnerabil, desi ma stiam protejat, daca nu de acea invizibilitate sau transparenta pe care si-o pot alege spectrele, de faptul ca devenisem irecognoscibil.
Dupa doua decenii de absenta eram într-un fel deghizat în ... citeste mai departe
Conceptul modern de poezie - De la romantism la avangardă
„Modernitatea, în perioada formatiei mele intelectuale, era un miraj primejdios.
Întemeiata pe spiritul critic si interogativ, pe îndoiala metodica în fata autoritatii, pe individualism, ea nu putea avea nimic comun cu dogmatismul si colectivismul primitiv impuse de politia ideologica orwelliana a vremii. ... citeste mai departe
„În «Epilogul» cartii sale A citi, a reciti: Catre o poetica a (re)lecturii (intitulata, în versiunea sa originala, Rereading), Matei Calinescu spune ca a ajuns la ideea de a o scrie atunci când a recitit anumite texte pentru a le descoperi secretul.
Prin nenumarate reflectii extraordinar de inteligente si ingenioase, mustind ... citeste mai departe
„S-ar zice: un Bal-Shem-Tov vazut de Sterne.“ (E.M. CIORAN)
„Încercând sa explic ideea de Lichter… tentativa de-a face incredibilul credibil, de a justifica pozitia cea mai dificila, de a crea un «sfânt» din perspectiva unui necredincios, de a construi o psihologie si o logica profetica dintr-o perspectiva sceptica.
„Eugène Ionesco a fost confruntat, încă din adolescenţă, cu o dilemă identitară – de natură familială, etnică, lingvistică şi, desigur, culturală (inclusiv literară, confesională şi politică) – transformată, curând, într-un conflict interior…
Tânărul care se simţea exilat în România sa natală urma să-şi regăsească patria adevărată, spirituală, adică Franţa, şi ... citeste mai departe
„Cei care au împărtățit, aidoma nouă, condiția exilului se vor regăsi pe ei, cel puțin în parte, în această corespondență.
Prietenia pe care am evocat-o consistă în dorința vie de-a face celuilalt binele; prietenul este, în reciprocitate și oglindă, cel mai devotat și mai spontan dintre terapeuți.